Rižoto od kozica na bijelo

Uživajte u savršenom spoju morskog okusa u ovom sočnom rižotu s kozicama na bijelo. Kremasta riža sa začinima sjedinjuje se s kozicama.

45 minuta

Jednostavno

Rižoto od kozica na bijelo

Ako ste ljubitelji plodova mora, ovaj recept je za vas. Ja osobno nisam veliki ljubitelj kozica, ali u ovom jelu se odlično sjedinjuju s rižom. Jelo možete posipati limunom i svježim vlascem za potpuni doživljaj okusa.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Vrijeme pripreme

10 minuta

Vrijeme kuhanja

35 minuta

Sastojci

Kliknite na sastojak kako biste ga prekrižili

  • 2 šalice riže za rižoto
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 3 češnja, zgnječena
  • 1 šalica bijelog vina
  • 4 šalice temeljca
  • 1 šalica smrznutog graška
  • ½ šalice parmezana
  • 2 žlice maslaca
  • sok od limuna po ukusu
  • sol i papar po ukusu
  • 500 g oguljenih i očišćenih kozica (ako koristite cijele kozice, trebat će vam 800 g)
  • 2 žlice svježeg vlasca, sitno nasjeckanog


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Postupak

  1. Ogulite kozice i očistite ih, zatim ih stavite u srednju posudu za miješanje.
  2. Dodajte žlicu maslinovog ulja i posolite. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri.
  3. Dodajte kozice u serijama i kuhajte ih po minutu s obje strane dok ne postanu neprozirne, roza i tek kuhane. Maknite ih sa strane.
  4. U istoj tavi dodajte još malo maslinovog ulja, pa dinstajte luk nekoliko minuta dok ne omekša i postane proziran.
  5. Dodajte češnjak i kuhajte 30 sekundi. Dodajte rižu i promiješajte.
  6. Dodajte bijelo vino i pustite da se reducira.
  7. Smanjite vatru i dodajte po jednu kutlaču temeljca, redovito miješajući. Nastavite dok riža ne bude kuhana.
  8. Umiješajte grašak, maslac i parmezan, pa začinite solju i paprom po ukusu.
  9. Dodajte stisak limunovog soka.
  10. Vratite kozice u tavu i pustite da se ugriju još jedan minutu, zatim poslužite posuto svježim vlascom.

Bilješke

  • Priprema kozica: Prije dodavanja kozica u tavu, pažljivo ih ogulite i uklonite crijeva. To će poboljšati teksturu i okus jela. Ako koristite cijele kozice, provjerite jesu li dobro očišćene i oguljene.
  • Dodavanje temeljca u rižu: Kada dodajete temeljac u rižu, radite to postupno, po jednu kutlaču u jednom trenutku. Redovito miješajte kako biste postigli kremastu teksturu rižota.
  • Završni dodiri: Dodavanje svježeg soka od limuna neposredno prije posluživanja donosi svježinu jelu. Također, svježe nasjeckani vlasac dodaje aromu i boju.

Zaključak

Ovaj rižoto s kozicama je fantastično jelo za ljubitelje morskih plodova. Riža se kombinira s kozicama, lukom, češnjakom, vinom i graškom, stvarajući ukusan obrok. Limunov sok i svježi vlasac dodaju svježinu i okus.   Priprema kozica je važna, trebate ih oguliti i očistiti prije kuhanja. Riža se postepeno kuha s temeljcem dok ne postane kremasta.  


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Sviđa vam se recept? Podijelite ga s bližnjima!

Uživajte u sličnim receptima

50 minuta

Jednostavno

Rižoto od teletine

Pripremite rižoto od teletine koristeći svježe sastojke poput cherry rajčica, špinata i ribanog parmezana. Zdrav recept za savršen obrok kod kuće.

35 minuta

Jednostavno

Rižoto sa šparogama i pancetom

Ovaj recept za rižoto sa šparogama i pancetom je ukusan i jednostavan za pripremu. Stavite sve sastojke u pećnicu i ubrzo imate odlično jelo!

35 minuta

Jednostavno

Rižoto s piletinom i tikvicama

Ovaj recept donosi ukusan rižoto s piletinom i tikvicama. Piletina se prži do zlatno smeđe boje, a rižoto se priprema s vinom, lukom, i češnjakom.